אנומליה של המים - צפיפות
תיאור סיטואציה
ידוע כי עץ צף על פני המים ואילו ברזל שוקע במים – במה זה תלוי?
שמן קפוא שוקע בשמן נוזלי, אבל קוביות קרח צפות על פני המים – מדוע?
במשימה זו נעסוק בשאלות אלו.
כמות חומר המצויה בגוף כלשהו נמדדת ביחידות של קילוגרם (ק"ג) או גרם, מיליגרם, טון ועוד.
צפיפות חומר היא כמות החומר של יחידת נפח של החומר, לדוגמא כמות החומר של סמ"ק או כמות החומר של מ"ק.
הצפיפות נמדדת ביחידות של מסה לנפח,
כלומר, בגרם לסמ“ק (\(\large\frac{gr}{cm^3}\)) או ב- ק“ג למ"ק (\(\large\frac{kg}{m^3}\)).
כאשר מחממים חומר מסתו אינה משתנה, אבל צפיפותו משתנה. כמעט בכל החומרים הצפיפות קטנה כאשר הטמפרטורה עולה.
למשל, כדי שכדור פורח ימריא יש לחמם את הגז שבתוכו. החימום מקטין את צפיפות הגז שבתוך הבלון. כאשר צפיפות הגז תהיה קטנה מצפיפות האוויר, הכדור יעלה למעלה.
כאשר מקררים חומר בדרך כלל צפיפותו גדלה.
למשל, כשמקפיאים שמן צפיפותו גדלה. שמן קפוא צפיפותו גדולה יותר מצפיפות שמן נוזלי. ולכן אם נכניס קוביית שמן קפוא לתוך שמן נוזלי, הקובייה תשקע.
יוצאי דופן מבחינה זו הם מים (סרט): https://youtu.be/vMcFfibIJaA
בעיה
לפניכם גרף המתאר את התלות בין צפיפות של מים מתוקים לטמפרטורה של המים, וכן את התלות בין צפיפות של קרח לטמפרטורה של הקרח.
התבוננו בגרף וענו על השאלות הבאות:
- בגרף המתאר את הקשר בין צפיפות המים והטמפרטורה שלהם, ב- \(0^{\circ}C\) יש גם מים וגם קרח. הצפיפות של מי קטנה יותר?
- נתון כי צפיפות המים ב- \(0^{\circ}C\) היא 999.87 ק"ג/מ"ק.
למה שווה ההפרש בין צפיפות המים לצפיפות הקרח ב- \(0^{\circ}C\)? - האם נכונה הטענה הבאה:
ככל שמחממים מים (במצב נוזל) צפיפות המים יורדת.
נמקו תשובתכם. - ידוע כי קרח צף על פני המים. הסבירו תופעה זו.